X
تبلیغات
ماهی - پرورش ماهی

ماهی

پرورش ماهی در آب چاه،چشمه، رودخانه، درياچه،استخر،آبگير و سواحل

آمریکا موفق به تولید خاویار شد

با اینکه سالها است اهل فن در کشور ما در پی تولید خاویار

مصنوعی هستند ولی تا کنون موفقیت چندانی به دست نیامده

و بهار گذشته از چین وارد کردند که البته سال پیش رو احتمالا نمیتوانند.

به دلیل آلودگی های فراوان در دریا ی خزر و حاشیه آن و همچنین

صید بی رویه نه تنها ذخایر این ماهی به شدت کاهش یافته

بلکه نسل تعدادی از گونه ها در معرض انقراض است

در این بین رویترز گزارش میدهد که:

یک نفر اوکرائینی مهاجر به آمریکا موفق به پرورش ماهیان خاویاری بزرگ

 جهت تولید خاویار مرغوب شده است.او از تانک های گالوانیزه جهت نگهداری

 این ماهی استفاده گرده و معتقد است تا سه سال دیگر به اندازه کافی

 ماهی مولد جهت استحصال و عرضه گسترده خاویار به بازار در اختیار

خواهد داشت

(احتمالا استفاده از بستر های گالولنیزه در موفقیت او بی تاثیر نبوده است)

به امید روزی که کارشناسان ما هم عملا خاویار مصنوعی تولید کنند


برچسب‌ها: آمریکا, کشور, ماهی, خاویار, چین
+ نوشته شده در  یکشنبه 1391/12/20ساعت 16:34  توسط عباسعلي استكي  | 

تاثیر رنگ بر تغذیه ماهی تیلاپیا

دانشمندان میگویند لارو ماهی تیلاپیا غذای خود را دیده و انتخاب میکند به گونه ای که غذا های با رنگ تیره را ترجیح میدهد .ولی تغذیه تیلاپیای انگشت قد رابطه ای با رنگ غذا ندارد

منبع:http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/anu.12040/abstract


برچسب‌ها: تغذیه, ماهی, تیلاپیا, لارو, انگشت قد
+ نوشته شده در  پنجشنبه 1391/12/17ساعت 23:21  توسط عباسعلي استكي  | 

کاربرد پروبیوتیک ها در پرورش میگوی وانامی

دانشمندان میگویند افزودن پروبیوتیک ها به جیره غذایی میگوی وانامی تاثیر بسزایی در ضریب تبدیل و رشد، کاهش تلفات و نها یتا افزایش تولید دارد. در این آزمایش آنها از باسیلوس های مختلف استفاده نموده اند

منبع:http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/anu.12040/abstract


برچسب‌ها: میگو, وانامی, ضریب تبدیل, تولید, پروبیوتیک
+ نوشته شده در  پنجشنبه 1391/12/17ساعت 23:9  توسط عباسعلي استكي  | 

نقش فضولات ماهی در افزایش تراکم

می دانیم که امروزه افزایش تراکم ماهی در هر متر مکعب آب در صورتی که خوب مدیریت شود، افزایش تولید را به دنبال دارد.در سیستم های پرورش متراکم و فوق متراکم ماهی قزل آلا همواره در درجه اول به هوادهی  آب پرداخته و سپس به بیوفیلتر ها که قادر به حذف آمونیاک از محیط آب هستند توجه میشود و معتقد هستند که دی اکسید کربن خود به خود در اثر هوادهی تعدیل میشود.این را هم میدانیم که گاز آمونیاک با یون آمونیم متناسب با پی اچ آب در حال تعادل هستند.هر چه پی اچ افزایش یابد فشار قسمتی گاز آمونیاک سمی افزایش می یابد و در صورت اسیدی شدن محیط غلبه با یون آمونیم غیر سمی است.بنابر این پایین نگهداشتن پی اچ سیستم نیز می تواند کمک موثری در این زمینه باشد.خصوصا اینکه مراحل نیتریفیکاسیون یا تبدبل آمونیاک به نیترات اسید زا بوده و پی اچ محیط را کاهش میدهد.
برچسب‌ها: ماهی, قزل آلا, متراکم, پرورش, آمونیاک
+ نوشته شده در  جمعه 1391/07/28ساعت 15:36  توسط عباسعلي استكي  | 

کاربرد فیتاز در تغذیه ماهی آمور

 

20APR 2012 Aquaculture Nutrition  

ماهی آمور علف خوار است و در کشت توام اگر به عنوان ماهی اصلی قلمداد شده باشد کل استخر ها با علوفه تغذیه میشوند ولی تهیه و مصرف علوفه مشکلات خاص اقتصادی دارد بنابر این مدتی است که جهت تغذیه ماهی آمور از غذای پلت شده استفاده مینمایند و جهت سهولت در هضم و کار آیی بیشتر به جیره ها آنزیم فیتاز اضافه مینمایند در تحقیق حاضر فیتاز با منشاءطبیعی در جیره این ماهی بکار رفته و اثرات مثبت زیر مشاهده شده است:

-اضافه کردن فیتاز موجب بهبود شرایط کلی هضم  پروتئین ها،چربی ها،خاکستر ،فسفات وکلسیم در ماهی شد

- ضریب تبدیل غذایی به طور چشم گیری افزایش یافت

-مقدار 1000 میکروگرم در کیلوکرم فیتاز مناسبتر به نظر می رسید

 


برچسب‌ها: تغذیه, ماهی, آمور, فیتاز, علف خوار
+ نوشته شده در  دوشنبه 1391/02/11ساعت 10:39  توسط عباسعلي استكي  | 

اثر تنش زایی افزایش غلظت گاز دی اکسید کربن بر ماهی باس دریایی

Effects of dissolved carbon dioxide on energy metabolism and stress responses in European seabass (Dicentrarchus labrax

Aquaculture Research  12 APR 2012

 

افزایش غلظت گاز دی اکسید کربن در محیط آب موجب کاهش میزان تغذیه روزانه و رشد در ماهی ها می گردد.در این تحقیق به مطالعه تاثیر میزان متوسط افزایش غلظت این گاز بر میزان فعالیت،مصرف انرژی، عمل شنا و واکنش به تنش ناشی از این گاز بر روی ماهی باس دریایی اروپایی مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد کافی از   ماهی های مورد مطالعه ، هر کدام به وزن 140 گرم در تیمار ها و تکرار های متناسب در معرض دو غلظت 1.6 و 7.0 میلی گرم در لیتر گاز دی اکسید کربن به مدت 60 روز قرار گرفتند.در طول مدت آزمایش  سرعت شنای ماهی ، کورتیزول،گلوکوز و لاکتات خون اندازه گیری شدند. تعادل انرژی و نیتروژن بر اساس اندازه گیری ترکیبات بدن و ضریب هضم محاسبه شد.افزایش کم غلظت  گاز دی اکسید کربن(1.6 میلی گرم در لیتر) تاثیر معنی داری بر پارامتر های اندازه گیری شده نشان نداد ولی غلظت 7.0 میلی گرم در لیتری آن به عنوان یک غلظت حاد عمل کرده موجب ایجاد تنش و افزایش کورتیزول گردید.


برچسب‌ها: ماهی, رشد, افزایش, گاز, دی اکسید کربن
+ نوشته شده در  دوشنبه 1391/01/28ساعت 21:44  توسط عباسعلي استكي  | 

 

3 . Apr . 2012

در یک مرحله کوتاه آزمایشی 12 هفته ای ،  دو گونه از جلبک های پرورشی دریایی جهت تامین قسمتی  از پروتئین مورد نیاز در جیره غذایی ماهی آزاد اقیانوس اطلس و ماهی کپور معمولی مورد استفاده قرار گرفتند.در جیره ماهی آزاد اقیانوس اطلس مابین 10-5 در صد  و در جیره کپور معمولی مابین 40-25 در صد جایگزینی صورت گرفت. در پایان مدت آزمایش اختلاف معنی داری مابین میزان رشد تیمار های مورد آزمایش و تیمار شاهد مشاهده نشد.مقدار ترکیبات بدن ماهی آزاد نیز در کلیه تیمارها برابر بود ولی در ماهی گپور میزان چربی بدن در تیماری که مقادیر بیشتری جلبک دریافت نموده بود به مراتب از تیمار شاهد کمتر بود.به طور کلی نتایج نشان داد که ماهی های مورد آزمایش به خوبی قادر به پذیرش جایگزینی نسبی جلبک ها در جیره غذایی هستند.

+ نوشته شده در  پنجشنبه 1391/01/24ساعت 22:32  توسط عباسعلي استكي  | 

جایگزینی روغن سویا بجای روغن ماهی در جیره ماهی آزاد

 Effect of soy oil containing stearidonic acid on growth performance and fillet fatty acid composition of Atlantic salmon

,Aquaculture Nutrition,4/2012

میزان اسید استاریدونیک در دانه گیاه سویا به کمک اصلاحات و دستکاری های ژنتیکی افزایش داده شده و سپس تاثیر کاربرد روغن آن در جیره ماهی آزاد اقیانوس اطلس بر تغییرات رشد و میزان چربی ها مورد مطالعه قرار گرفت.به موازات افزایش مقادیر جایگزینی روغن سویا به جای روغن ماهی ،وزن ماهی های مورد آزمایش افزون شد ولی از کل غذای دریافتی آنها کاسته گردید.بهترین نتیجه در مقادیر 50% جایگزینی حاصل گردید.

+ نوشته شده در  سه شنبه 1391/01/22ساعت 20:22  توسط عباسعلي استكي  | 

تاثیر لیزین و متیونین بر جیره آمور

Effect of dietary protein reduction with lysine and methionnine supplementation on growth performance, body composition and total ammonia nitrogen excretion of juvenile grass carp, Ctenopharyngodon idella 

تاثیر میزان اسید آمینه های لیزین و متیونین در جیره ماهی آمور با سطوح مختلف پروتئین مورد برسی قرار گرفت و بدین منظور سه نوع جیره به کمک مواد غذایی گیاهی ، حاوی 320 ، 300 و 280 گرم درکیلوگرم پروتئین تهیه گردید.و به سه نوع جیره مشابه دیگر مقادیر مشخصی از اسید آمینه های لیزین و متیونین اضافه گردید. در بین جیره های بدون لیزین و متیونین ضریب رشد و ضریب تبدیل غذایی در تیمار هایی که با 32% پروتئین تغذیه شده بودند بسیار بیشتر از دو گروه دیگر بود.همچنین غنی سازی فرمول غذای ماهی آمور با لیزین و متیونین باعث افزایش چشم گیر ضرایب فوق الذکر شد.همچنین افزایش درصد پروتئین و اسید آمینه های لیزین و متیونین موجب بالا رفتن مصرف غذا توسط ماهی شد و در این رابطه مقدار 300 گرم در کیلو گرم پروتئین حد اکثر بازده و کارایی را نشان میدهد.

( ماهی آمور تمایل زیادی به جهش و پرش دارد خصوصا اگر تحریک شود)

+ نوشته شده در  چهارشنبه 1391/01/16ساعت 22:51  توسط عباسعلي استكي  | 

پروتئین و نشاسته مطلوب جیره ماهی آمور یک ساله

 

Effect of Protein and Starch Level in Practical Extruded Diets on Growth, Feed Utilization, Body Composition, and Hepatic Transaminases of Juvenile Grass Carp, Ctenopharyngodon idella

ماهی آمور(علف خوار) یک ساله بوسیله جیره غذایی فورموله شده با 17،22 و 26 درصد نشاسته و 30 و34 درصد پروتئین، در تیمار ها و تکرار های مورد نیاز، تغذیه شد و اثر این متغییر ها مورد مطالعه قرار گرفت.ضریب باز ماندگی در کلیه نمونه ها برابر و متغیر ها تاثیری بر آن نداشتند.پارامتر های افزایش وزن،ضریب رشد،صریب بازده غذایی به شدت تحت تاثیر میزان پروتئین بوده ولی رابطه معنی داری با مقادیر مختلف نشاسته نشان ندادند.میزان انرژی قابل دسترس و همچنین مقادیر چربی در کبد،عضلات و کل بدن وابستگی بسیار معنی داری با مقادیر نشاسته داشتند.هیچکدام از متغیر ها اثر معنی داری بر هپاتیک آلانین آمینو ترانس فراز و آسپارتات ترانس فراز نشان ندادند.در کل نتایج نشان داد که مقادیر34% پروتئین و 17% چربی در جیره ماهی آمور جوان مطلوب و افزایش نشاسته کمکی به رشد بدن نکرده و فقط موجب افزایش ذخایر چربی بافت ها میگردد.

+ نوشته شده در  سه شنبه 1391/01/15ساعت 22:44  توسط عباسعلي استكي  | 

پروبیوتیک وهضم غذا

 

در بسیاری از ماهی ها از جمله ماهی کاد باکتری های موجود در روده آنزیم هایی ترشح میکنند که هضم مواد غذایی را تسریع مینماید. در ماهی کاد اقیانوس اطلس  گونه هایی از پزودوموناس ها و پزیکروباکتر ها به این عمل مهم میپردازند.این باکتری ها عمدتا آنزیم های کیتیناز،سلولاز و پروتئاز را ترشح مینمایند که در پی اچ اسیدی 5-2 و دامنه حرارتی 30-15 حد اکثر فعالیت را دارتد. غنی سازی غذای این ماهی با پروبیوتیک های حاوی باکتری های فوقالذکر کمک موثری به رشد آنها مینماید.

+ نوشته شده در  پنجشنبه 1391/01/10ساعت 17:8  توسط عباسعلي استكي  | 

كپور منطقه مديترانه

علي رغم معرفي و رها سازي واريته هاي اصلاح شده از اروپاي مركزي در اين منطقه،هنوز گله هاي خالص بومي اين ماهي در منطقه آناتولي تركيه و مناطقي از يونان يافت مي شود.معرفي گونه هاي غير بومي پرورشي گپور معمولي در عصر استيلاي روميان آغاز شده و توسعه پيدا نموده و ارزش اقتصادي فوق العاده اي به اين موجود بخشيده و رفته رفته كپور معمولي پرورشي ،حاكم آبهاي شيرين اين منطقه قلمداد شده است.در حال حاضر برنامه وسيعي جهت توسعه گله هاي ماهي گپور بومي و صيد ورزشي در آبهاي داخلي منتهي به درياي مديترانه در حال برسي و برنامه ريزي است.
+ نوشته شده در  یکشنبه 1391/01/06ساعت 23:3  توسط عباسعلي استكي  | 

سلام و تبريك

سلام دوستان

سال نو را تبريك مي گويم

جهت همگان آرزوي سلامت و سعادت ميكنم

اميد وارم در ذيل عنايات حضرت حق   و توجهات حضرت ولي عصر در كليه شئونات زندگي موفق باشيد

سال گذشته در مقياس جهاني و منطقه اي سال خوبي جهت بخش شيلات نبود

خبر ها از نابودي ذخاير و صيد گاه ها حكايت داشت و وعده ها جهت توسعه آبزي پروري تحقق حاصل ننمود

به اميد بهبود اوضاع در سال جديد 

+ نوشته شده در  شنبه 1391/01/05ساعت 12:30  توسط عباسعلي استكي  | 

چشم انداز شیلاتی

در حال حاضر صنایع غذای دریایی نقش عمده ای را در اقتصاد جهانی و تغذیه جمعیت روز افزون آن ایفا مینماید.این صنعت از پیشرفته ترین کشتی های صیادی وادوات و تکنولوژی های پرورش آبزیان استفاده نموده واشتغال میلیونها نفر از تاجر سرمایه گزار گرفته تا دانشمند محقق و یا کارگر ساده را در سراسر جهان رقم میزند.

پیش بینی شده که جمعیت جهان از سال 2000 تا 2030 حدود 36%رشد داشته باشد که با این حساب جمعیت جهانی در آخر این دوره بالغ بر 8.3 میلیارد نفر تخمین زده میشود که تقاضای آنها از غذای دریایی حدود 183 تن برآورد میشود در حالی که پیش بینی تولید جهانی در آن سالها با دید بسیار خوش بینانه حدود 150 میلیون تن برآورد میگردد.بنابر این اختلاف قابل ملاحظه ای مابین عرضه و تقاضا ایجاد خواهد شد.

از منظر توسعه قابل قبول و حفظ پایدار منابع   میتواند سالانه حدود 80 میلیون تن صید و 70 میلیون تن آبزی پروری را اتظار داشت.

در سال 2003 تجارت جهانی آبزیان 100 میلیارد دلار برآورد شده که بزرگ ترین کشور های وارد کننده فرآورده های دریایی به ترتیب ژاپن و سپس کشور های اتحادیه اروپا بوده ولی مردم چین و هندوستان  قسمت اعظم منابع غذایی دریایی را تناول نموده اند.بیشترین فراورده های مورد مصرف نیز به ترتیب آزاد ماهیان،میگو،ماهی تیلاپیا،گربه ماهی و خرچنگ گزارش شده اند.

کشور ما ایران منابع و استعدادهای فراوانی در جهت تولید و صادرات این پنج فرآورده پر مصرف جهانی را دارا می باشد البته مشروط به رعایت اصول علم تکثیر و پرورش و اقتصاد شیلاتی که متاسفانه تا کنون رعایت نشده و بسیاری از منابع به واسطه عدم رعایت موازین بر باد رفته است.

+ نوشته شده در  جمعه 1390/10/09ساعت 11:36  توسط عباسعلي استكي  | 

تاثیر پرورش قزل آلا بر میزان نیتروژن آلی و فعالیت باکتری ها ی آب...

 Effects of traditional rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) breeding on dissolved organic nitrogen pools and microbial activity in the water

محققین تاثیر پرورش ماهی قزل آلا بر فعالیت و فراوانی باکتری ها ،میزان اسید آمینه های محلول ، معلق ، آزاد و یا ترکیبی و کم و کیف چرخش اسید آمینه های مختلف در استخر های سنتی پرورشی با جریان دائمی آبرا مورد مطالعه قرار دادند.نتایج نشان داد که پرورش قزل آلا موجب افزایش 60% فعالیت و تراکم باکتری ها میشود.تولیدات باکتری ها به شدت به دمای آب وابسته و در تابستان ده برابر زمستان اندازه گیری شد.میزان اسید آمینه آب خروجی نسبت به آب ورودی  89% افزایش داشت.همچنین  افزایش غلظت آمونیم ،اوره و فسفات در آب خروجی نسبت به ورودی به ترتیب 88%،103% و 66% اندازه گیری شده ولی تغییری در غلظت نیترات مشاهده نگردید.نتایج نشان داد که اکوسیستم سنتی استخر  پرورش قزل آلا نمی تواند به درستی بار نیتروژنی افزوده شده را توسط باکتری ها  تعدیل نماید و قسمت اعظم آنرا توسط آب خروجی به محیط زیر دست منتقل (و آنرا آلوده) میسازد

+ نوشته شده در  یکشنبه 1390/08/29ساعت 8:20  توسط عباسعلي استكي  | 

جیره سنتی ماهی قزل آلا

ترکیب غذای سنتی سنین مختلف   ماهی قزل آلا در آمریکا

 

موادترکیبی              غذای آغازین      غذای پرورشی     غذای مولدین

پودر ماهی                     44                    24                 34

پودر پر                          5                       5                 5

ضایعات خشک مرغ          5                       7                 6

پودر سویا                        5                      7                  6

پودر گلوتن ذرت               7                       9                 7

مخمر                              5                      5                 5

آرد جوانه گندم                  10                    18             21

گلوتن گندم                       3                       -                   -

ویتامینها                          2                       2                 2

مواد معدنی                       1                      1                 1

روغن ماهی                     10                    8                 8

منبع:تغذیه ماهی دکتر هولیسکی

 

+ نوشته شده در  شنبه 1390/08/28ساعت 15:21  توسط عباسعلي استكي  | 

فرمول جیره غدایی مناسب جهت ماهی قزل آلا ی رنگین کمان

گفته میشود که با وجود گذشت بیش از 50 سال از سابقه تکثیر و پرورش  ماهی قزل آلای رنگین کمان این کارشناسان شیلات ایران دست و پا چلوفتی( به زبان اصفهانی یعنی بیعرضه) موفق به توسعه و بومی سازی تکنولوژی مربوط به آن نشده و تخم چشم زده این ماهی را از مرگ بر آمریکا وارد میکنند. لذا بد نیست که فرمول نوشته شده و به کارگرفته شده جیره غذایی این ماهی در آمریکا را هر چند که قدیمی است مطالعه فرمایید:

 

فرمول پلت های مرطوب در منطقه اورگون ( قابل تهیه با وسایل ساده موجود در تعدادی از مزارع):

 

پودر ماهی                       48%

پودر جوانه گندم                10 %

پودر آب پنیرخشک شده      10%

امعا و احشاء تن ماهی        10 %

ویتامین ها                       5/1 %

کولین کلراید                    5/0 %

روغن ماهی                    10 %

+ نوشته شده در  یکشنبه 1390/08/22ساعت 10:9  توسط عباسعلي استكي  | 

غذاي قزل آلا

خصوصيات كلي جيره غذايي ماهي قزل آلا رنگين كمان:

تركيبات ( درصد)          غذاي آغازين        غذاي بازاري        غذاي مولدين

پودر ماهي                    50 – 40               35 – 25           35 – 30

پودر جوانه گندم             15 – 0               30 – 10             30 – 15

پودر سويا                   10 – 5                15 – 5              20 – 5

پودر گلوتن ذرت           10- 0                 10 – 0               10 – 0

پودر يونجه خشگ         ----                      3 – 0                  5 – 0

آرد آب پنير                5 – 0                5 – 0                     5 – 0

پودر مخمر               5 – 0                  5 – 0                    5 – 0

پودر پر                     5 – 0               7 – 0                   7 – 0

ضايعات خشك مرغ       5 – 0               7 – 0                  7 – 0

پودر خون                 5 – 0               7 – 0                  7 – 0

روغن ماهي              15 – 5              15 – 5               15 – 5

روغن گياهي           5 – 0                 5 - 0                   5 – 0

چربيهاي جانوري       5 – 0               5 – 0                   5 – 0

مخلوط ويتامين ها         2                      2                         2

مخلوط مواد معدني       1                      1                          1

منبع: تغذيه ماهي قزل آلا و آزاد --- دكتر هوليسكي( مواد غذايي فوق الذكر بايد در شرايط كاملا بهداشتي و استاندارد تهيه و نگهداري شده باشند)

منابع ديگر توصيه هاي زير را دارند:  افزايش كارتنوئيد به ميزان 5 ميگرو گرم در گرم ، آنزيم( آميلاز، پروتئاز،ليپاز) به ميزان

1000 – 500 پي پي ام ، ويتامين ث و اي به ترتيب 0.01 و 0.02 در صد به عنوان آنتي اكسيدان ، اسيد آمينه هاي

 متيونين و ليزين هر كدام 0.1 در صد، افزايش ملاس 1.5 در صد  و جايگزيني مجموعه نمك يد دار( 1 در صد)+ خاك رس

( 1 در صد)+دي كلسيم فسفات( 1.5 در صد) را به جاي مخلوط مواد معدني

+ نوشته شده در  جمعه 1390/08/13ساعت 11:5  توسط عباسعلي استكي  | 

کاتلا کاتلا

پرورش کپور هندی کاتلا

بهترین دمای مناسب جهت رشد ماهی کاتلا کاتلا 25 – 32 درجه سانتیگراد است. تخم ها در ابتدا دیمرسال ( کفزی) و سپس در ستون آب  غوطه ور میشوند.لارو ها در مراحل اولیه نور دوست بوده و در سطح وزیر سطح آب شناور میشوند. لارو ها سه روز پس از شگفته شدن در حالی که هنوز دارای کیسه زرده هستند شروع به تغذیه میکنند و به موازات رشد تعداد شعاع ها و خار های آبششی آنها افزایش یافته و قادر به فیلتر کردن مواد غذایی از آب میشوند.لارو ها پلانکتون خوار هستند و از زئوپلانکتون ها مانند روتیفر و کلادوسرا ها تغذیه مینمایند. ماهیان بالغ عموما فیلتر کننده هستند و در سطح و ستون آب از زئوپلانکتون، حشرات،پروتوزوآ،گیاهان آبزی،جلبک ها و غیره تغذیه مینماید.

در دوسالگی بالغ شده و جهت تخم ریزی در فصل بارانهای موسمی( اواسط بهار تا اواسط تابستان) به طرف سر شاخه رودخانه ها مهاجرت و در حاشیه های کم عمق تخم ریزی مینماید.هر ماهی رسیده مابین 200000 – 100000 تخم رها میکند که تخم های شناور به همراه جریان آب به مناطق زیر دست رودخانه حمل و توسط پرورش دهاندگان جمع آوری میشوند.در هنگام تکثیر مصنوعی چون فراهم نمودن شرایط آب جاری رودخانه ای بسیار مشگل است بنابر این تزریق هورمون هیپوفیز الزامی است.

این ماهی در سال اول معمولا بین 1 – 1.2 کیلو رشد دارد. بهتر است در ایران تکثیر و پرورش اینگونه مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.

+ نوشته شده در  سه شنبه 1390/08/03ساعت 21:19  توسط عباسعلي استكي  | 

وضعیت پرورش آبزیان در ایران

وضعیت پرورش آبزیان در ایران در سال ۱۳۸۸ بر اساس سالنامه شیلات به شرح زیر است:

•ماهیان گرمآبی:8362 مزرعه به مساحت 34504 هکتار و 100430 تن تولید.(2.91 تن در هکتار)
•ماهیان سردآبی:1180 مزرعه به مساحت 169 هکتار و 73643 تن تولید( 430 تن در هکتار)
•میگو:145مزرعه به مساحت 2148 هکتار و تولید5128 (2.38 تن در هکتار)
•منابع آبی:351 مورد به مساحت499117 هکتار و تولید 27503 تن(0.055 تن در هکتار)
+ نوشته شده در  جمعه 1390/06/11ساعت 10:26  توسط عباسعلي استكي  | 

آمار تولید آبزیان در ایران

منبع : سالنامه آماری شیلات

•صید در جنوب: از260500 در سال 79 به348122 تن در سال 88 رسیده است
•صید در شمال:  از98000 در سال 79 به 44279 تن در سال 88 کاهش حاصل نموده
•آبزی پروری: از 66000 تن در سال 79 به 207353 تن در سال 88 رسیده
•آمار کل تولید: از424500 تن در سال 79 به 599754 تن در سال 88 رسیده
(اخیرا صحبت از 660 هزارتن بود)

 

+ نوشته شده در  چهارشنبه 1390/06/02ساعت 21:11  توسط عباسعلي استكي  | 

آمار وضعیت صید و آبزی پروری جهانی

منبع: سالنامه آماری فائو

اشتغال جهانی در بخش شیلات:

امور مختلف شیلاتی شغل بسیاری از مردم در سراسر جهان است.اشتغال زایی شیلات در سطح جهان در سه دهه کذشته به طور متوسط سالانه 6/3 رشد داشته وبه طور تخمینی در سال 2008 حدود  9/44 میلیون نفربه طور مستقیم و تمام وقت  در این بخش مشغول بوده اند که در حدود 12% آنها زن هستند.اکر این آمار ها را با ارقام کل اشتغال بخش معادل 7/16 میلیون نفری در سال 1980 مقایسه کنیم حدود 167 در صد رشد نشان می دهد.برآورد شده که برای هر شغل مستقیم شیلاتی سه شغل وابسته نیز ایجاد میشود به عنوان مثال حدود 180 میلیون نفر در مراحل وصنایع پس از صید مشغول هستند.هر کدام از افراد شاغل یک خانواده سه نفری را تامین میکند بنابر این در مقیاس جهانی شیلات 450 میلیون نفر معادل 8% کل جمعیت نان خور دارد.رشد اشتغال مردم در بخش شیلات  بیشتر از رشد جمعیت جهان و رشد شاغلین در سایر بخش های کشاورزی بوده است.در سال 1980 شیلاتی ها 8/1 %شاغلین بخش کشاورزی را تشکیل میدادند که این رقم در سال 2008 به 6/3 % افزایش یافته است.در سال 2008تعداد 3/1 بیلیون نفر در بخش های مختلف کشاورزی مشغول بوده اند.بیشترین افزایش اشتغال هم در پرورش آبزیان و هم در صید مربوط به کشور های در حال توسعه خصوصا جنوب شرقی آسیا میباشد.

میزان اشتغال مردم مناطق مختلف جهان در شیلات در سال 2008 به شرح زیر است:

آسیا  = 85.5 %

آفریقا = 9.3 %

آمریکا جنوبی = 2.9%

اروپا = 1.4 %

آمریکا شمالی = 0.7 %

ثلث شیلاتی ها( 13.3 میلیون نفر) در کشور چین کار میکنند و بعد از آن هند و اندونزی قرار گرفته اند. علی رغم اینکه صیادان و پرورش دهندگان زیادی در آسیا فعالیت میکنند ولی متوسط تولید سالانه آنها 2.4 تن است که در مقایسه با 24 تن اروپا و 18 تن آمریکا ی شمالی ناچیز می باشد البته این برتری به واسطه صنعتی بودن شیلات در این مناطق است در حالی که در آسیا وسایر کشور های در حال توسعه روش های سنتی محور فعالیت های شیلاتی است. در آبزی پروری این اختلاف عمیق تر میشود به طوری که متوسط تولید آبزیان پرورشی به نفر در نروژ 172 تن و در شیلی 72 تن و در چین 6 تن و در هندوستان فقط 2 تن گزارش شده است.

هر چند که هنوز اکثر شیلاتی ها در زمینه صید و صیادی مشغول اند ولی سال به سال به نسبت از تعداد صیادان کاسته و به تعداد آبزی پروران افزوده می شود.به طوری که از سال 1990 تا سال 2008 تعداد آبزی پروران 189% افزوده شده است. کاهش تعداد صیادان در اثر عوامل مختلفی مانند : کاهش ذخایر و میزان صید، پروژه های کاهش تلاش صیادی، پیشرفت فن آوری و صنعتی وغیره رقم خورده است.

برآورد شده که در سال 2008 تعداد افرادی شیلاتی کشور های توسعه یافته 1.3 میلیون نفر هستند که در مقایسه با سال 1990 به میزان 11% کاهش نشان میدهد.

 

 

تعداد شناور های صیادی جهان

آمار نشان میدهد که در طول دهه گذشته تعداد شناور های صیادی جهان بدون افزایش در حدود 4.3 میلیون فروند بوده که فقط 59% آنها موتور داشته و 41% بقیه به اشکال مختلف  ابتدایی با بادبان ، پارو وغیره حرکت میکنند.

77% شناور های غیر موتوری در آسیا و 20% آنها در آفریقا و در سواحل یا آبهای داخلی این نواحی فعالیت دارند.به طور کلی تعداد شناور های بدون موتور در سال 2008 به میزان 4% نسبت به سال 1998 کاهش نشان میدهد.

 

75% شناور های موتوری هم در آسیا فعالیت میکنند و سهم بقیه مناطق به شرح زیر است: آمریکا ی جنوبی 8%، آفریقا 7% و اروپا 4%.

 

ذخایر قابل بر داشت جهانی

 

در دهه 1970 تصور میشد که 40% ذخایر موجود قابل برداشت دست نخورده باقی می ماند وصید نمی شود.این مقدار در سال 2008 به 15% تنزل حاصل نموده است.و برعکس ذخائری که شامل صید بی رویه میشدند در سال 1974 10% بوده که به 32% در سال 2008 افزایش حاصل نموده اند.

ذخایری که به طور کامل برداشت میشوند از سال 1974 تاکنون بدون تغیر  حدود 50% تخمین زده شده اند بنابر این میزان صید کنونی جهان را میتوان نزدیک به میزان صید پایدار قلمداد نمود که حداکثر بهره وری پایدار ذخایر بوده و صید افزون بر آن مجاز نمی باشد.بعلاوه در سال 2008 حدود 28% ذخایر دچار صید بیرویه ،3% در معرض نابودی وتنها 1% از کل ذخایر جهان تحت باز سازی قرار داشته اند.

10ذخایر  گونه مهم آبزی اقتصادی که از نظر کمی 30% صید کل جهان را شامل می شوند به طور کامل یعنی تا حداکثر توان ذخیره برداشت می شوند.به عنوان مثال حدود  23جمعیت های تن ماهیان در کل جهان وجود دارد که از ذخائر 60% آنها به طور کامل برداشت می شود در حالی که 35% آنها دچار صید بی رویه و نابودی هستند.و چون مجهز ترین ناوگانهای صیادی به صید این گونه مشغولند بنابر این ذخایر آنها در آینده در معرض خطر بیشتری قرار داشته و صید این گونه نیازمند مدیریت متمرکز و جامعتری میباشد.

 

 

آمارصید در آبهای داخلی جهان

 

صید در آبهای داخلی نقش حیاتی در زندگی و تغذیه بسیاری از مردم کشور های جهان اعم از ثروتمند و فقیر دارد. با این وجود عوامل بسیاری ذخایر آبزیان آبهای داخلی را تهدید میکنند که اهم آنها عبارتند از : 1- صید غیر مسئولانه، 2- نابودی طبیعت و محیط زندگی آبزیان، 3- کمبود آب، 4- زه کشی و خشک شدن تالاب ها و آبگیر ها وغیره ، 5- احداث سد ها ، 6- آلودگی و غنای آب های طبیعی ، 7- مجموع چند یا همه عوامل فوق الذکر که تاثیر سوء یکدیگر را تشدید میکنند.

 

بعلاوه آمار و اطلاعات راجع به میزان ذخایر ومسائل صید در آبهای داخلی کافی و کامل نیست لذا وضعیت واقعی بسیاری از ذخایر قابل دسترس نمی باشد. بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که ذخایر اکثر گونه های بومی آبهای داخلی به دلیل فشار صید بی رویه و آلودگی های مختلف انسانی در معرض نابودی است.متاسفانه در گذشته به موضوع ذخایر آبهای داخلی توجه کافی نمی شده و آمار قابل قبولی جهت مقایسه وضعیت گذشته و حال در دسترس نیست. ولی در حال حاضر این مهم جایگاه خود را در مسائل مدیریتی صید باز نموده است.

 

وضعیت مصرف آبزیان

 

در سال 2008 میلادی 81% ماهی و سایر آبزیان تولید شده معادل 115 میلیون تن به مصرف غذای انسان رسیده است. در حالی که  27 میلیون تن باقی ماند در صنایع پودر و یا روغن ماهی ، داروسازی، غذای مستقیم دام و غیره به مصرف رسیده است.

39.7 %( 56.5 میلیون تن) تولید به صورت تازه یا زنده و 41.2 % ( 58.6 میلیون تن) آن به صورت منجمد  به بازار عرضه شده .از سال 1998 به بعد سمت و سوی مصرف آبزیان به ماهی تازه یا زنده تمایل داشته واز نسبت عرضه ماهی منجمد کاسته شده به طوری که طی این مدت عرضه کیفی ماهی تازه وزنده از 45.4 به 56.5 میلیون تن رسیده است. در این مدت ماهیان ریز سطح زی مانند آنچوی بیشترین مصرف را جهت ساخت پودر و روغن ماهی داشته اند.

 

تجارت تولید جهانی آبزیان

 

تولید ماهی نقش مهمی در اقتصاد و ارز آوری کشور های تولید کننده دارد. در سال 2008 تجارت آبزیان 10% تجارت کشاورزی و 1% تجارت کل جهانی را تشکیل داده است. میزان درصد آبزیان  به کل مواد غذایی تجارت شده از 25% در سال 1976 به  39% در سال 2008 افزایش داشته است.در سال 2008 مقدار ارزی تجارت آبزیان به حداکثر رکورد 102 بیلیون دلار رسیده که 9% بیشتر از سال 2007 و دو برابر سال 1998 بوده است.

در سال های اخیر قیمت مواد غذایی از جمله ماهی و میگو به دلایل مختلف از جمله : جنگ ها،افزایش قیمت نفت ،خشکسالی،رکود اقتصادی، نوسانات بازار ارز و سرمایه ، افزایش چشمگیر داشته است. بر اساس شاخص قیمت های سازمان خوار و بار جهانی قیمت ماهی و سایر آبزیان از فوریه 2007 تا 2008 حدود 37% گران تر شده است.

در سال های اخیر سهم آبزیان پرورشی در تجارت جهانی رو به افزایش است که در این میان میگو، خرچنک، آزاد ماهیان، صدف ها ، تیلاپیا، کربه ماهی ، باس دریایی ، سیم در یایی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و در کل آبزی پروری در مقیاس خرد بیشترین در صد تولید را به خود اختصاص داده است.

چین بزرگترین صادر کننده ماهی جهان ایت که بعد از آن به ترتیب نروژ، تایلند و ویتنام و بزرگترین وارد کننده گان عبارتند از آمریکا، ژاپن و اتحادیه اروپا.

 

ضایعات و دورریزصید جهانی

 

آخرین مقدار دورریز و ضایعات صید جهانی حدود 7میلیون تن در سال بر آورد شده که چون معمولا به دریا ریخته میشود به نوعی آلودگی محیط و چون مقدار قابل توجه آن بچه ماهی ریز هستند نشانه ضربه به ذخایر محسوب میشود.به همین دلائل حساسیت های زیادی در مورد کاهش ضایعات وجود داشته و خصوصا در کشور های اروپایی و از سوی سازمان خوار و بار جهانی پروژه های مختلفی در این مورد ارائه شده است.

 

 

 

 

+ نوشته شده در  چهارشنبه 1390/06/02ساعت 0:34  توسط عباسعلي استكي  | 

توسعه در آبزی پروری و صید

دانشمندان میگویند صیادی بدون آبزی پروری در آینده ای نه چندان دور نابود میشود. و آبزی پروری هم  بدون گسترش تکثیر و پرورش ماهیان بومی هر منطقه رو به نابودی است.بنابر این کلید موفقیت این فعالیت ها توجه به ماهیان بومی هر منطقه است. که متاسفانه تاکنون در ایران نه تنها به طور اصولی به این موضوع پرداخته نشده است بلکه هر محققی که از این مقوله صحبت کرده منزوی گشته میدانید چرا؟

چون افسار صید و پرورش آبزیان در کشور ما در دست تجار خصوصا میگویی ها است. و آنها راحتر هستند که هر از گاهی با بوق و کرنا دلار ها را گرفته و گونه جدیدی وارد کرده جیبشان را پر و منابع آبی را به لجن بگشند و بعد هم دور هم نشسته به ریش دلسوزان این نظام اسلامی  بخندند.

+ نوشته شده در  یکشنبه 1390/05/30ساعت 21:3  توسط عباسعلي استكي  | 

شکوفایی آبی سبز ها و گاهش رشد ماهیان

Researchers link algae to harmful estrogen-like compound in water
Wednesday, February 16, 2011

اساتيد دانشگاه تنسي دريافته اند كه احتمالا جلبك هاي آبي سبز مواد مشابه هورمون استروئيد از خود ترشح ميكنند كه رشد و توليد مثل ماهي ها و ساير آبزيان و همچنين انسان را گاهش ميدهد.قبلا تصور مي شد كه فعالان و دوستداران محيط زيست جهت جلو گيري از صيد آبزيان دريايي اين مواد را به آب اضافه ميكنند.اين دانشمندان گور خر ماهي را در معرض شكوفايي جلبك هاي آي سبز قرار داده و روند توليد استروئيد و مشابه آنرا دنبال نمودند.

+ نوشته شده در  چهارشنبه 1390/03/18ساعت 16:16  توسط عباسعلي استكي  | 

تاثير اوزون و ميزان تعويض آب بر رشد ماهي قزل آلا و كيفيت آب استخر مدار بسته

 
در يك آزمايش ميزان رشد ماهي قزل آلا و كيفيت آب استخر ها در 6 تيمار هر استخر5/9 متر مكعبي مدار بسته با و بدون سيستم ازون دهي و با شدت جريان آب متفاوت مقايسه شد.نتايج مشخص كرد كه اوزون به طور معني داري از ميزان كل مواد معلق،بيوكميكال اكسيژن ديماند و كدورت كاسته و برعكس عبور نور ما وراء بنفش را افزايش ميدهد و در كل ميزان رشد،ضريب تبديل غذايي و سلامت ماهي ها را افزايش و از مرگ و مير ها كاسته و در کل تزریق اوزون به آب تا حد زیادی کمبود شدت جریان آبرا جبران نموده است.
+ نوشته شده در  سه شنبه 1390/03/03ساعت 16:50  توسط عباسعلي استكي  | 

مدل سازي جهت استقرار قفس هاي پرورش ماهي تيلاپيا در درياچه اي در مكزيك

Aquaculture Research

Volume 42, Issue 6, pages 797–807, May 2011

درياچه پرسا آدولفو ماسئمس قبلا منبع مناسبي جهت در آمد صيادان بوده كه در اثر صيد بي رويه ذخاير آن نابود شده است .لذا در حال حاضر برنامه ريزان در نظر دارند از آن جهت پرورش ماهي تيلاپيا در قفس استفاده نمايند.لذا در اين تحقيق به مدل سازي جهت كم و كيف و محل استقرار قفس ها پرداخته ميشود.در اين مدل سازي پارامتر هايي نظير: توپوگرافي،اقليم،آبنگاري،كميت و كيفيت آب،كاربري اراضي ، عوامل زير بنايي و پارامتر هاي اقتصادي اجتماعي مورد بررسي و نظر قرار گرفت. در هنگام پر آبي حداكثر مساحت آب 312 كيلومتر مربع بود كه در هنگام كم آبي با 13 متر افت ارتفاع به 265 كيلو متر مربع كاهش مي يافت.سه نوع قفس با قطر هاي 5،10و 15 متر براي هر كدام از اين مساحت ها در نظر گرفته شد.

نتايج نشان داد كه مساحت مناسب جهت استقرار قفس ها در فصول مختلف به شدت تغيير ميكند. هنگام پر آبي و حد اكثر مساحت درياچه  جهت قفس هاي گوچك 151،جهت قفس هاي متوسط 184 و جهت قفس هاي بزرگ 146 كيلومتر مربع سطح  مناسب ميباشد.در حالي كه اين مقادير در زمان كم آبي به طور نسبي به 113،88 و 62 كيلومتر مربع تنزل مينمايد.  
+ نوشته شده در  دوشنبه 1390/02/26ساعت 16:16  توسط عباسعلي استكي  | 

ماهی تیلاپیا رقیبی برای گوشت مرغ در بازار ینکه دنیا

گزارشگر میگوید هرساله حدود۲۶۰۰۰ تن ماهی تیلاپیای تازه و۲۱۱۰۰۰ تن یخ زده از کشور های آمریکای لاتین و یا چین به کشور آمریکا صادر میشود.و این مقدار تا حدود زیادی کمبود ناشی از افت میزان صید در اثر کمبود ذخایر را جبران می کند.خریدار آمریکایی در بازار بابت کیفیت و طعم این ماهی تردید نکرده و به راحتی آنرا انتخاب میکند.هر چند که این ماهی بومی افریقا است ولی به شرایط محیطی بیشتر کشور های جهان عادت کرده و منبع درآمد و ایجاد اشتغال مناسبی جهت آنها شده است.

تکثیر و پرورش تیلاپیا به راحتی و باقیمت ارزان صورت میگیرد و غذای ارزان وسالمی مصرف کرده و نسبت به شرایط افزایش جمعیت در استخر و بیماری ها به قدر کافی مقاوم است.

+ نوشته شده در  پنجشنبه 1390/02/15ساعت 18:1  توسط عباسعلي استكي  | 

غذای ارزان

در حال حاضر موضوع تولید پروتئین حیوانی ارزان و سالم و دوست محیط زیست از مهمترین راه کارها است .  بحث بر سر مصرف سرانه سالیانه ما را به افق روشنی هدایت نمی کند چون جمعیت همه کشور ها در حال افزایش بوده بنابر این مللی که خصوصا به دریا راه ندارند وابستگی بیشتری به پرورش آبزیان دارند و کشور های صیاد نیز جهت حفظ و باز سازی ذخایر به پرورش ماهی روی آورده اند.در این میان تولید ماهی با حداقل امکانات و تغییر در طبیعت از اهمیت بالایی بر خوردار است که بدین منظور پرورش گپور ماهیان چینی یا هندی و ماهی تیلاپیا از اهمیت ویژه ای بر خوردار است. 

 

+ نوشته شده در  چهارشنبه 1390/02/14ساعت 16:35  توسط عباسعلي استكي  | 

راه دراز تا ماهي اورگانيك

تقريبا در تمام شاخه هاي كشاورزي پرورش محصول بدون استفاده از مواد شيميايي و مصنوعي(پرورش اورگانيك) توسعه زيادي داشته مثلا گوشت گوساله يا مرغ بدون استفاده از دارو مواد غذايي صنعتي و حتي كاربرد علوفه سالم در بيشتر كشور ها در دسترس است.ولي در مورد ماهي و ساير آبزيان اينطور نيست و هنوز موفقيت چشمگير و بازار پسندي در مورد پرورش ماهي به دست نيامده. پاره اي از محققين علت اين امر را نبود شاخص و يا استاندارد گويا در مورد تشخيص ماهي اورگانيك ميدانند. مهمترين چالش در اين مورد غذاي دستي احتياجات آبزيان پرورشي و پسند بازار است. بنابر اين توليد ماهي اورگانيك به پژوهش و تحقيقات وسيع  نيازمند است.( منبع  aquaculture Nutrition 

(به گمان اينجانب بهترين نوع خوراكي اورگانيك: ماهي است كه از پرورش طبيعي در آبگير ها   آببندان ها استخر هاي طبيعي و يا اكو سيستم هاي مشابه بدون استفاده از غذاي دستي و يا مواد شيميايي به دست ميآيد)

+ نوشته شده در  شنبه 1390/02/03ساعت 16:25  توسط عباسعلي استكي  | 

چلو ماهی

یکی از روش های پرورش آبزیان کشت توام یا هم زمان برنج و ماهی است.

در این روش در کناره ای از شالیزار گودال کوچک و منظمی متناسب با ظرفیت شالیزار و بچه ماهی رها سازی شده تعبیه مینمایند تا  پناهگاه ماهی در هنگام  کاهش سطح آب باشد. در مواقعی که سطح آب به اندازه کافی بالاست ماهی ها در تمام استخر از تولیدات طبیعی تغذیه مینمایند.

+ نوشته شده در  جمعه 1390/02/02ساعت 16:22  توسط عباسعلي استكي  | 

مطالب قدیمی‌تر